Hoppa till sidans innehåll

Marathonhelg i Holland

24 NOV 2016 13:57
I Nederländerna är marathonskridsko en förhållandevis stor sport. Nästan varje lördag från slutet av oktober till början av mars kör både damer och herrar ett antal mil på någon av landets rundbanor.
  • Skapad: 24 NOV 2016 13:57

Damerna kör 80 varv, herrarnas B-grupp 100 och A-gruppen 125 varv. Några lopp på naturis ingår också, oftast i Österrike på Weissensee och på Runn i Falun. Om isen lägger sig på hemmaplan tillkommer självklart några lopp, och om det skulle bli en Elvastadsloppsvinter skulle naturligtvis varenda marathonskridskoåkare i landet stå på startlinjen.

Eftersom jag tidigare tillsammans med Joep Meens har gått en marathondomarutbildning hos KNSB, undersökte jag möjligheten att få repetera mina kunskaper lite grann vid en lördagstävling, när jag ändå hade möjlighet att ta vägarna förbi Nederländerna en novemberlördag. Det var inga problem och jag blev mycket väl mottagen av den gamle marathonskrinnaren Richard van Kempen, av marathonchefen Willem Hut och av samtliga övriga funktionärer. Tävlingen ägde rum i Haarlem och var publikmässigt välbesökt med åskådare runt hela banan. Det blev också en dramatisk kväll där herrarnas A-grupp avslutades med att två åkare föll vid ingången till kurvan på det sista och 125:e varvet! Detta ledde självfallet också till diskussion med skiljedomaren innan slutresultatet kunde fastställas.

Det är över huvud taget mycket att hålla ordning på när 70-80 åkare kör flera mil på en rundbana i mycket hög fart och med ett ständigt närvarande taktiskt rävspel. Rycken kommer ofta och ibland leder de också till att en grupp åkare lyckas varva den stora klungan. I så fall får klungan kliva av banan när det är tio varv kvar. Detta skedde också under herrarnas A-gruppslopp. Ett nyckelord som domare vid sådana här tävlingar är "Kijk!" alltså "Titta!" Det går inte att tappa uppmärksamheten och det är definitivt en utmaning att hålla koll på allt som sker. Detta gör de nederländska domarna på ett imponerande vis och det är bara att se och lära.

Självklart vore det roligt om marathonskridsko skulle kunna komma igång i liten skala även i Sverige. Vi har ju mycket bra förutsättningar eftersom vi har en förhållandevis stor grupp duktiga elitmotionärer och oftast gott om naturis. Även några rundbanelopp vore sannolikt möjliga att arrangera under en säsong, och kanske skulle vi också kunna kora en sammanlagd vinnare på samma vis som i Nederländerna. Vi är några stycken som vill arbeta för detta i Sverige och vi hoppas på att det blir verklighet med tiden.

Nisse Larsson

Skribent: Sofia Larsson
Epost: Adressen Gömd

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

SISU

Svenskidrott

Logga vikingarännet 2013 m arr