Hoppa till sidans innehåll

En intensiv reseberättelse eller en berättelse om en intensiv resa

07 NOV 2013 10:43
Nils Larsson och Joep Meens har deltagit vid en marathondomarutbildning i Nederländerna och här följer en reseberättelse.
  • Skapad: 07 NOV 2013 10:43

Marathondomarutbildning i Nederländerna.
Av Nils Larsson i november 2013.

Jag flög ner till ett sommarvarmt Amsterdam på torsdagseftermiddagen den 24 oktober. På fredagen skulle vi börja vår kurs i Utrecht så i stället för att flanera i Amsterdam tog jag tåget direkt till Utrecht och hotellet. Joep skulle flyga senare på kvällen så det var enklast för oss att träffas på hotellrummet. Efter en stadig nederländsk frukost med många kolhydrater tog vi på morgonen bussen till KNSB:s huvudkontor som ligger i direkt anslutning till isbanan i Utrecht. Där möttes vi av Piet van der Zwaag som därefter ägnade hela dagen åt oss två och vår utbildning. Det skulle ha kommit några ytterligare deltagare men de fick förhinder. Detta gynnade givetvis oss eftersom vi kunde utgå från vår kunskapsnivå, och i mitt fall även språknivå. Piets entusiasm över de inte sällan invecklade regler som träder i kraft när ett hundratal skridskoåkare kör ett hundratal varv på en fyrahundrametersbana var imponerande. Även om marathontävlingar i Sverige till allra största delen körs på sjöis var mycket av det vi fick lära oss ändå relevant för oss, eftersom det både på rundbana och på sjöis handlar om klungkörning med allt vad det kan innebära.

På kvällen åkte jag tillbaka till isbanan och begick skridskopremiär för säsongen i 12-13 graders kvällsvärme. Eftersom det var allmänhetens åkning var det gott om olika typer av skridskoåkare på isen. En stor och imponerande grupp var dock kategorin medelålders motionärer. Under mer än en timmes tid klungkörde de varv efter varv i relativt hög fart. Det är sannolikt ingen kvalificerad gissning att anta att flera av dem hoppas på ett Elfstedentocht någon gång i den närmare framtiden.

På lördagsförmiddagen fortsatte den teoretiska delen av kursen på KNSB:s huvudkontor med Henk Jan Kerkhoff som lärare och ytterligare sex deltagare. Henk är polis i det civila men arbetar även som kommentator till skridskosändningarna i nederländska Eurosport. Hans fokus låg för dagen på domarens sinnesintryck och skillnaden mellan att titta och att se. När flera klungor jagar varandra på en 400-metersbana och håller varvtider på 30 sekunder gäller det ju verkligen att se vad som händer!

På lördagskvällen var det så tävlingsdags i Deventer. Det var den tredje deltävlingen för säsongen i KPN Marathon Cup. Tre grupper skulle köra: Först vi-som-vill-upp-gruppen för herrar som körde 100 varv. Därefter damernas toppdivision som körde 70 varv och sist herrarnas toppdivision som körde 125 varv. En av de mer kända marathonspecialisterna bland damerna var Elma de Vries, och bland herrarna fanns välkända hastighetsåkare som Bart Swings, Alexis Contin och Jorrit Bergsma i startfältet. Ingen av dessa kändisar vann dock något lopp. Våra uppgifter under loppen var att vara med och hjälpa till med samt se och lära så många uppgifter som möjligt. Vi fick således både vara med och döma målgångar, hålla ordning på olika klungor och deras varvningar samt följa loppen från innerplanen. Det är inte helt lätt att se vilka som blir 6:a, 7:a, 8:a och 9:a i en klungspurt!           

På söndagen skildes Joep och jag åt och jag åkte i Martin Hjelmtvedts sällskap till Amsterdam och åkte skridskor på Jaap Edenbaan innan flyget gick hem till Stockholm på kvällen. Slutsatsen av alla intryck är att det var en intensiv och lärorik resa. För en skridskointresserad är det alltid spännande att komma till Nederländerna. Jag är övertygad om att vi har mycket att lära där, men det är också tydligt hur intresserade många är där av Sverige som skridskoland. Det finns sannolikt mycket som vi kan göra gemensamt för att främja skridskosporten i båda våra länder. Den 15 februari fortsätter vår utbildning när hela den nederländska marathoneliten kommer till Falun och Runn. Då blir det sjöisåkning!

Mer information i powerpoint format.

Skribent: Anne Österberg
Epost: This is a mailto link

Svenska Skridskoförbundet
Besöksadress
Idrottens Hus
Skansbrogatan 7
Stockholm
Växel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Svenska Skridskoförbundet
Idrottens Hus, Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996100
Fax: +4686996184
E-post: This is a mailto link

Se all info

SISU

Svenskidrott

Logga vikingarännet 2013 m arr